Sposób przygotowania:
Szarlotka
Ciasto: 1. Obie mąki, masło, proszek do pieczenia i smalec wyłożyć na stolnicę i siekać dużym nożem aż masło (musi ono być wyjęte prosto z lodówki, żeby się nie rozpływało i dało dobrze siekać), będzie dobrze posiekane i bez dużych grudek. 2. Całe jajko, żółtka i oba cukry włożyć do miseczki i ucierać, tak by powstała jasnożółta płynna masa. 3. W mące na stolnicy wydrążyć dołek i wlewać do niej masę. Następnie zmieszać ze sobą i trochę jeszcze siekać. Ciasto ugnieść. 4. Gdy ciasto jest już ugniecione odkroić 1/3 i włożyć do zamrażarki. 2/3 ciasta wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach mniej więcej 35x27cm. Nadzienie: 1. Jabłka obierać, wykroić gniazda, pokroić na ósemki a potem jeszcze wrzesz na płatki o grubości ok. 1 mm. 2. Wrzucić je do miski i zasypać zwykłym cukrem - jeśli puszczą sok to go odsączyć. 3. Następnie dodać cynamon cukier waniliowy i 3 łyżki bułki tartej. Wszystko rozmieszać. 4. Nadzienie jabłkowe wyłożyć na ciasto w blaszce i równomiernie rozsmarować. 5. Na wierzch nadzienia rozsypać 1 łyżkę bułki tartej. 6. Wyjąć z zamrażarki odkrojone ciasto, zetrzeć je na tartce na wierzch nadzienia i równomiernie rozprowadzić widelcem. 7. Piec 50- 60 min. w 180 stopniach.