Sposób przygotowania:
Szarlotka krucha z makaronem.
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,
dodać niecałą kostkę masła,resztę zachować do wysmarowania
blachy do tartej.Całość posiekać długim,ostrym nożem,zsunąć w stosik,zrobić dołek,wbić żółtka oddzielone od białek,dodać cukier,
szklankę śmietanki,szczyptę soli.Wyrobić i zagnieść ciasto,pods-
-ypując mąką pod spód.Uformować w kulę,wsadzić w woreczek fo-
-liowy.Schłodzić w lodówce.Jabłka umyć,przekroić,usunąć gniazda nasienne,utrzeć na tarce z grubymi oczkami,skropić sokiem cytrynowym,by nie ściemniały.Piekarnik nagrzać do średniej temperatury 170-180 st.C,blachę wysmarować tłuszczem roślinnym,wysypać bułką tartą.Makaron ugotować
na lekko wrzącej,osolonej lekko wodzie,odcedzić,przelać zimną wodą.Ciasto rozwałkować,rozłożyć na blasze,zaginając jego brzegi na ściankach formy,wyłożyć powierzchnię ciasta tartymi jabłkami,posypać cynamonem,wyłożyć na wierzch makaron nitki,rozkładając je po całej powierzchni,by zakryły nadzienie.
Zapiekać w piekarniku z 30 min.Po upieczeniu wystudzić i kroić.
dodać niecałą kostkę masła,resztę zachować do wysmarowania
blachy do tartej.Całość posiekać długim,ostrym nożem,zsunąć w stosik,zrobić dołek,wbić żółtka oddzielone od białek,dodać cukier,
szklankę śmietanki,szczyptę soli.Wyrobić i zagnieść ciasto,pods-
-ypując mąką pod spód.Uformować w kulę,wsadzić w woreczek fo-
-liowy.Schłodzić w lodówce.Jabłka umyć,przekroić,usunąć gniazda nasienne,utrzeć na tarce z grubymi oczkami,skropić sokiem cytrynowym,by nie ściemniały.Piekarnik nagrzać do średniej temperatury 170-180 st.C,blachę wysmarować tłuszczem roślinnym,wysypać bułką tartą.Makaron ugotować
na lekko wrzącej,osolonej lekko wodzie,odcedzić,przelać zimną wodą.Ciasto rozwałkować,rozłożyć na blasze,zaginając jego brzegi na ściankach formy,wyłożyć powierzchnię ciasta tartymi jabłkami,posypać cynamonem,wyłożyć na wierzch makaron nitki,rozkładając je po całej powierzchni,by zakryły nadzienie.
Zapiekać w piekarniku z 30 min.Po upieczeniu wystudzić i kroić.