czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Szarlotka kukurydziana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

To bardzo smaczna i oryginalna szarlotka. Dzięki płatkom i dodatku cynamonu w ogóle nie przypomina tradycyjnej szarlotki.

Szarlotka kukurydziana

Składniki:

Szarlotka kukurydziana

 

  • CIASTO:
  • 2 żółtka,
  • 2i1/2 szkl. mąki,
  • szczypta soli,
  • kost. margaryny,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka kukurydziana

1. Żółtka wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na nienatłuszczoną blaszkę. 2. Ciasto w blaszce posypać płatkami kukurydzianymi. Ułożyć jabłka pokrojone w plastry, posypać je mieszaniną cukru, cynamonu i gałki. Rozwałkować 2 część ciasta, wyłożyć na jabłka. Na cieście rozsmarować ubite białka. 3. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować glazurą: szkl. pudru, 2 łyżki mleka, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Glazurą polać gorącą szarlotkę.


Zobacz jak przygotować Szarlotkę w czerwonej polewie >>>