ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Szarlotka mocno kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo mocno kokosowa szarlotka na kruchym cieście, wyśmienicie smakuje na ciepło z bitą śmietaną

Szarlotka mocno kokosowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka mocno kokosowa

 

  • kruche ciasto
  • 2 szklanki mąki (najlepiej krupczatki)
  • 20 dag margaryny schłodzonej
  • łyżka śmietany kwaśnej
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • łyżka bułki tartej
  • masa:
  • 5 jabłek (małych)
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • łyżka mleczka kokosowego w proszku lub kilka kropli olejku kokosowego(aromat do ciasta)

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka mocno kokosowa
1. Żółtka oddzielamy od białek 2. Zagniatamy kruche ciasto ze składników. Ja siekam szybko nożem, zaganiatami potem rękom. Do ciasta dodaję tylko żółtka. 3. Ciasto dzielę na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3 i wkładam w woreczku do zamrażalnika na pół godziny. 4. Jabłka obieram i kroję na plasterki. 5. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier, mleczko kokosowe w proszku lub aromat i wiórki 5. Formę wykładam papierem pergaminowym, wyklejam spód 2/3 ciasta i posypuję bułką tartą 6. Na ciasto wykładam jabłka, posypuję cynamonem i rozsmarowuję na wierzchu pianę i na wierzch ścieram resztę ciasta na tarce. 7. Piekę 40 minut w 180 stopniach. Można posypać po upieczeniu cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Idealnie smakuje z bitą śmietaną z cynamonem podana na ciepło.
Szarlotka mocno kokosowa
szybko zagniatamy ze składników kruche ciasto
Szarlotka mocno kokosowa
dzielimy je po wyrobieniu na porcje i wkładamy w woreczku do zamrażalnika
Szarlotka mocno kokosowa
Ciasto wykładamy w foremce, posypujemy bułką tartą, wykładamy na nie jabłka, posypujemy cynamonem
Szarlotka mocno kokosowa
wykładamy na jabłka pianę z białek z kokosem i ścieramy na to 2 część ciasta