czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Szarlotka po duńsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis na tę wyjątkową szarlotkę, bo na cieście drożdżowym, mąż przywiózł z Danii...

Szarlotka po duńsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szarlotka po duńsku

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka po duńsku
1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 4 łyżek mąki i szczypty cukru. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Resztę mąki zmieszać ze cukrem i szczyptą soli. Na środku zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekaną margarynę i wlać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godz. Następnie ponownie wyrobić i ciastem wylepić dno formy o wym. 33x23cm. 2. Śmietankę lekko podgrzać, dodać cukier waniliowy. Jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz szczyptę cynamonu. Masę rozsmarować na cieście. Jabłka obrać i oczyścić, pokroić w plastry. Ułożyć na masie śmietanowej. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Szarlotka po duńsku
Ciastem wylepiamy dno formy o wym. 23x33cm
Szarlotka po duńsku
Masę śmietanową wylewamy na ciasto drożdżowe
Szarlotka po duńsku
Plasterki jabłek układamy na masie śmietanowej