Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Szarlotka z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

nieco inna wersja tradycyjnej szarlotki

Szarlotka z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z czereśniami

 

 

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki maki
  • 2 żóltka
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła
  • szklanka cukru
  • 3 lyzki kwasnej smietany,
  • półtorej łyzeczki proszku do pieczeni

Sposób przygotowania:

Szarlotka z czereśniami
Do mąki wbijamy jajka, dodajemy miękkie masło, cukier oraz smietankę rozmieszaną z cukrem pudrem. zagniatamy jednolite ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części (jedna może być nieco większa). Większy kawałek ciasta wałkujemy do takiej wielkości aby wyłożyć nim wysmarowaną blaszkę (łącznie z bokami). Jablka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Ciasto posypujemy bułką tartą, a następnie rozkładamy równomiernie jabłka, na to układamy warstwę odsączonych czereśni (moga być świeże). Wałkujemy drugą warstwę ciasta i przykrywamy nim owoce, robimy dziurki widelcem i pieczemy około 60 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Szarlotka z czereśniami
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem . .
Szarlotka z czereśniami
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem - smaczne
Szarlotka z czereśniami
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem - dobre
Szarlotka z czereśniami
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem - polecam