Sposób przygotowania:
Szarlotka z jabłkami i ananasem 2
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, dokładnie posiekać nożem. Następnie wsypać cukier puder, cukier waniliowy, dodać żółtka, jajko, śmietanę i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć sok, wsypać posiekane ananasy, cynamon, cukier i bułkę tartą, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkować i położyć na wyłożoną pergaminem dużą blaszkę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 40-45 minut. Upieczone, ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.