edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Szarlotka z musem z antonówek

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ciasto jest mało słodkie, ale ja taką właśnie szarlotkę lubię, przecież zawsze można ją posypać cukrem pudrem :)

Szarlotka z musem z antonówek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z musem z antonówek

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • troszkę ponad 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka rozmiar L
  • 25 dag dobrej margaryny
  • MASA JABŁECZNA:
  • około 900 ml musu z antonówek przygotowanego według przepisu
  • https://gotujmy.pl/mus-z-antonowek,przepisy,161039.html
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kardamonu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka bułki tartej do posypania spodu ciasta
  • ewentualnie cukier w zależności od słodkości musu

Sposób przygotowania:

Szarlotka z musem z antonówek
CIASTO: Margarynę rozpuściłam w rondelku, odstawiłam do przestudzenia. Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Wymieszałam sypkie składniki, wbiłam całe jajka, wlałam przestudzone masło, całość wymieszałam łyżką, a następnie zarobiłam dosłownie kilkoma ruchami dłoni – ciasto nie musi być gładkie, ważne, żeby składniki tylko się połączyły. Ciasto zawinęłam w torebkę foliową i włożyłam do lodówki na około godzinę. Spokojnie można je przygotować dzień przed pieczeniem. MASA JABŁECZNA: Mus jabłkowy przełożyłam ze słoików do miseczki, dokładnie wymieszałam go z mąką ziemniaczaną i przyprawami. NASTĘPNIE: Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C z termo obiegiem. 2/3 ciasta pokroiłam nożem w plastry, rozłożyłam na dnie blaszki i rozgniotłam palcami, żeby plastry się połączyły, posypałam bułką tartą. Na to wyłożyłam przygotowaną masę jabłeczną i wyrównałam ją. Pozostałe ciasto rozdrobniłam palcami i równomiernie rozsypałam na jabłkach. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez godzinę.
Szarlotka z musem z antonówek
Zagniecione ciasto nie musi być gładkie.
Szarlotka z musem z antonówek
Mus z antonówek wymieszałam z maką ziemniaczaną i przyprawami.
Szarlotka z musem z antonówek
Gotową masę jabłeczną rozsmarowałam na spodzie posypanym bułką tartą.
Szarlotka z musem z antonówek
Na wierzchu rozsypałam rozdrobnioną palcami resztę ciasta.