przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Szaszłyki z kurczaka ze świeżym imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja kulinarna specjalność jeszcze ze studenckich czasów :)

Szaszłyki z kurczaka ze świeżym imbirem

Składniki:

Szaszłyki z kurczaka ze świeżym imbirem

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z kurczaka ze świeżym imbirem
Oczyszczoną z błonek itd. pierś z kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę,po czym mieszamy ze startym imbirem, pieprzem, papryką i odrobiną soli. Taką mieszaniną przypraw nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na około 15 minut. Jajko bełtamy ze śmietaną, serem, mąką kukurydzianą i szczyptą soli. Wyciągamy mięso z lodówki i smarujemy je dokładnie tak powstała papką. Odstawiamy mięso do lodówki na około 3 godziny. Po tych 3 godzinach ponownie wyjmujemy mięso z lodówki i nadziewamy jego kawałki na patyczki lub szpikulce od szaszłyków. Zapiekamy około kwadransa w maksymalnie nagrzanym piekarniku,po czym wyciągamy blaszkę z szaszłykami i zlewamy płyn, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa. Wierzch szaszłyków skrapiamy oliwą i wkładamy blaszkę do piekarnika jeszcze na kilka minut. Do takich szaszłyków super pasuje ryż.