mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Szaszłyki z sosem bearneńskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne i aromatyczne danie

Szaszłyki z sosem bearneńskim

Składniki:

Szaszłyki z sosem bearneńskim

 

  • 120-130g cukinii
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 2 małe cebule
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 15dag filetów z piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • Sos:
  • 3 szalotki
  • 50ml octu
  • 30ml białego wina
  • 3 łyżki posiekanego estragonu
  • 3 łyżeczki suszonej trybuli
  • 2 szczypty mielonego pieprzu
  • 125g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Szaszłyki z sosem bearneńskim
Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Ananasa pokroić w ćwiartki. Cebule obrać, umyć, pokroić na cząstki. Pomidorki umyć. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Przygotowane składniki ponadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć szaszłyki na średnim ogniu przez 10minut. Szalotki oczyścić, posiekać. Do garnuszka włożyć szalotki, ocet, estragon, trybulę, przyprawić solą i pieprzem. Zagotować i dusić na małym ogniu przez 10minut. Dodać żółtka, troszkę wody, ubić, dodać gorące masło, dokładnie ubić. Przyprawić solą i pieprzem, dodać pieprz marynowany. Szaszłyki wyłożyć na talerz, sosem polać szaszłyki, bądź podać w oddzielnej sosjerce.