Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sznycle z udek z kurczaka z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Proste sznycle z pozbawionych skóry i kości udek z kurczaka, wcześniej zamarynowane, a następnie usmażone na rumiano w panierce z bułki tartej.

Sznycle z udek z kurczaka z curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sznycle z udek z kurczaka z curry

 

Sposób przygotowania:

Sznycle z udek z kurczaka z curry
Z mięsa usunąć skórę i tłuszcz, delikatnie wyciąć kości. Czosnek drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać do niego sól, zioła, wszystkie przyprawy i ok. 4 łyżeczki oleju. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie pokryć mięso z udek. Miskę z mięsem w marynacie przykryć folią i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Jajko rozbełtać, dokładnie wymieszać z mlekiem. Zamarynowane kawałki mięsa maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej, kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem po ok. 10 minut z obu stron. Następnie zdjąć przykrywkę, a sznycle z obu stron mocno zrumienić.
Sznycle z udek z kurczaka z curry
Udka z kurczaka pozbawione skóry tłuszczu i kości.
Sznycle z udek z kurczaka z curry
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Sznycle z udek z kurczaka z curry
Kawałki mięsa dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Sznycle z udek z kurczaka z curry
Mięso w panierce smażone na rozgrzanym oleju.