Sposób przygotowania:
Szpinak na maśle z jajkiem w koszulce
Obrać , umyć i nastawić do ugotowania w osolonej wodzie ziemniaki .
Umyć i osuszyć szpinak- oderwać ogonki.
Przygotować jajka do gotowania . Nastawić garnek z woda by się gotowała. Do każdego z woreczków wlać po 1/4 łyżeczki octu i oleju. Pocierając woreczkiem natrzeć go od środka octem i olejem. Umieścić woreczki w szklaneczkach i wbić do każdego jajko . Zawiązać woreczki.
Gdy ziemniaki są już ugotowane odcedzić je i ugnieść z 2 łyżkami masła ( nie robić gładkiego puree a raczej po prostu rozgnieść ).
Na patelni rozgrzać masło ( pozostałe 2 łyżki ) i podgrzewać aż się zacznie rumienić . Wrzucić szpinak .Smażyć mieszając przez kilka minut ( nie ma być jędrny- raczej miękki ). Doprawić do smaku solą , pieprzem i czosnkiem.
Do garnka z gotującą się wodą włożyć woreczki z jajkami i gotować 3 minuty ( obracać delikatnie woreczki łyżką w wodzie by białko się równomiernie ścinało). Wyjąć łyżką cedzakową na talerzyk . Rozciąć woreczki i wyjąć jajka .
Układać na talerzu porcję ziemniaków , na nich porcję szpinaku , a na szpinaku jajko . Podając naciąć delikatnie białko tak by żółtko zaczęło wyciekać delikatnie wylewając się na ziemniaki i szpinak.
Umyć i osuszyć szpinak- oderwać ogonki.
Przygotować jajka do gotowania . Nastawić garnek z woda by się gotowała. Do każdego z woreczków wlać po 1/4 łyżeczki octu i oleju. Pocierając woreczkiem natrzeć go od środka octem i olejem. Umieścić woreczki w szklaneczkach i wbić do każdego jajko . Zawiązać woreczki.
Gdy ziemniaki są już ugotowane odcedzić je i ugnieść z 2 łyżkami masła ( nie robić gładkiego puree a raczej po prostu rozgnieść ).
Na patelni rozgrzać masło ( pozostałe 2 łyżki ) i podgrzewać aż się zacznie rumienić . Wrzucić szpinak .Smażyć mieszając przez kilka minut ( nie ma być jędrny- raczej miękki ). Doprawić do smaku solą , pieprzem i czosnkiem.
Do garnka z gotującą się wodą włożyć woreczki z jajkami i gotować 3 minuty ( obracać delikatnie woreczki łyżką w wodzie by białko się równomiernie ścinało). Wyjąć łyżką cedzakową na talerzyk . Rozciąć woreczki i wyjąć jajka .
Układać na talerzu porcję ziemniaków , na nich porcję szpinaku , a na szpinaku jajko . Podając naciąć delikatnie białko tak by żółtko zaczęło wyciekać delikatnie wylewając się na ziemniaki i szpinak.
edytaha
Babciagramolka
edytaha
Tak właśnie myślałam. W mojej rodzinie też funkcjonują przeróżne śmieszne określenia, które dla nas są normalne, a innych zaskakują :)
zbysiowa
demisec
U mnie w domu też się tak mówi tylko że przez "G" czyli glajdyga :) może to z gwary Poznańskiej ???