Sposób przygotowania:
Szpinakowa tartaETAP 1
CIASTO:
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy
ETAP 2
Gotowe łączymy, zagniatając do uzyskania jednolitego ciasta. Tak przygotowane schładzamy około 40 minut.
ETAP 3
Po tym czasie ciasto wałkujemy. Rozwałkowanym wykładamy dno i boki formy na tarte. Środek ciasta nakłuwamy widelcem.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy je około 20 minut w 180°C.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
ETAP 4
NADZIENIE: Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany wykładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Szpinak smażymy do utraty objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia.
ETAP 5
W misce łączymy ze sobą jajka, starty ser żółty, śmietanę oraz przyprawy do smaku. Sporządzone spoiwo łączymy z przysmażonymi liśćmi szpinaku.
Tak przygotowane nadzienie wykładamy na podpieczony spód tarty. Na wierzch wykładamy ser feta. Tarte pieczemy kolejne 20 minut.
Gotową wyjmujemy i podajemy.
gusia1000