jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Szpinakowa tarta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szpinakowa tarta to jedna z moich ulubionych. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Polecam to połączenie kruchego spodu oraz wilgotnego, delikatnego nadzienia.

Szpinakowa tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowa tarta

CIASTO:

NADZIENIE:

Sposób przygotowania:

Szpinakowa tarta

ETAP 1

Szpinakowa tarta
na stolnicy umieszczamy składniki ciasta

CIASTO:
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

ETAP 2

Szpinakowa tarta
zagniatamy jednolite ciasto

Gotowe łączymy, zagniatając do uzyskania jednolitego ciasta. Tak przygotowane schładzamy około 40 minut.

ETAP 3

Szpinakowa tarta
ciastem wykładamy dno i boki formy

Po tym czasie ciasto wałkujemy. Rozwałkowanym wykładamy dno i boki formy na tarte. Środek ciasta nakłuwamy widelcem.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy je około 20 minut w 180°C.

Między czasie przygotowujemy nadzienie.

ETAP 4

Szpinakowa tarta
na patelni przysmażamy szpinak

NADZIENIE: Szpinak myjemy i osuszamy. Osuszony kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany wykładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Szpinak smażymy do utraty objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia.

ETAP 5

Szpinakowa tarta
podpieczony spód wypełniamy szpinakowym nadzieniem

W misce łączymy ze sobą jajka, starty ser żółty, śmietanę oraz przyprawy do smaku. Sporządzone spoiwo łączymy z przysmażonymi liśćmi szpinaku.

Tak przygotowane nadzienie wykładamy na podpieczony spód tarty. Na wierzch wykładamy ser feta. Tarte pieczemy kolejne 20 minut.

Gotową wyjmujemy i podajemy.


Tagi:

tarta szpinak