mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Szpinakowe kwadraty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

szybka w przygotowaniu przekąska idealna na spotkanie ze znajomymi, łatwa w przygotowaniu i smaczna

Szpinakowe kwadraty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szpinakowe kwadraty

 

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe kwadraty
Na patelnie wykładamy brykiet i podlewamy mlekiem, czekamy aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz paprykę, najlepiej czerwoną(ładniej wygląda farsz). Czosnek wyciskamy przez praskę. Ser feta kruszymy na patelnie, dodajemy pokrojony ser pleśniowy i topiony i mieszamy aby uzyskać dobrze wymieszana masę. Dodajemy do smaku przyprawy.Przygotowany farsz wykładamy na ciasta francuskie wysmarowane jajkiem i zwijmy w roladę, którą ja następnie dłońmi lekko od góry uklepuje aby powstał prostokąt. Smarujemy wierzch jajkiem.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 200 stopni, dzielimy na kwadraty , lub inne porcje, Z racji , że to przekąska to nie ma co dzielić na duże kawałki.
Szpinakowe kwadraty
wydrążona i pokrojona w kostkę papryka czerwona
Szpinakowe kwadraty
ciasto francuskie rozwinięte, posmarowane jajkiem
Szpinakowe kwadraty
wyłożony farsz na ciasto francuskie przed zwinięciem
Szpinakowe kwadraty
zawinięte ciasto francuskie w środku z farszem