SUPERPRZEPIS

Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą

Mocno doprawiony kurczaka z posmakiem cytryny schowany w naleśnikach z dodatkiem szpinaku. Połączenie smaków rewelacyjne!

Składniki:

Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą

ETAP 1:

Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą
Przygotowanie naleśników ze szpinakiem

Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze szpinakiem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.

ETAP 2:

Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą
Zamarynowanie kurczaka w oleju i przyprawach

Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w oleju z cytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz pikantnej przyprawie do kurczaka.

ETAP 3:

Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą
Przygotowanie warzyw do smażenia

Cebulę i por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka.

ETAP 4:

Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą
Pokrojoną kalarepę dodajemy do mięsa

Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości.

ETAP 5:

Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą
Przygotowany farsz do napełniania naleśników

Makaron gotujemy ok. 7 minut w delikatnie osolonej wodzie. Musimy pamiętać, że pełnoziarniste makarony gotujemy znacznie krócej. Makaron mieszamy z kurczakiem.

ETAP 6:

Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą
Farszem napełniamy naleśniki tworząc sakiewki

Przygotowanym farszem napełniamy naleśniki, tworząc sakiewkę. Możemy je spiąć wykałaczkami lub związać szczypiorkiem lub koperkiem.