Sposób przygotowania:
Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepąETAP 1:
Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze szpinakiem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
ETAP 2:
Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w oleju z cytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz pikantnej przyprawie do kurczaka.
ETAP 3:
Cebulę i por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka.
ETAP 4:
Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości.
ETAP 5:
Makaron gotujemy ok. 7 minut w delikatnie osolonej wodzie. Musimy pamiętać, że pełnoziarniste makarony gotujemy znacznie krócej. Makaron mieszamy z kurczakiem.
ETAP 6:
Przygotowanym farszem napełniamy naleśniki, tworząc sakiewkę. Możemy je spiąć wykałaczkami lub związać szczypiorkiem lub koperkiem.
Nina W.
VioletoweKucharzenie
quote nick=Nina W.]Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą - przepis na medal, wzorowy, dokładnie opisany! Uwielbiam i na pewno się skuszę na jego przygotowanie. Instrukcja jest czytelna i opatrzona zdjęciami - brawo dla autorki![/quote]