Sposób przygotowania:
Szybki bigosik z boczkiem i borowikami
Kapustę odcisnąć ze soku i poszatkować. Delikatnie przepłukać pod wodą i odcedzić. Przełożyć do garnka dodać ziele,goździki i listek laurowy. Z boczku odkroić skórę i wrzucić ją do kapusty. Zalać około 1 litrem wody i ugotować do miękkości i odparowania 3/4 wody. W między czasie grzybki przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić na godzinę. Boczek pokroić w małą kostkę i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć aż się zrumieni i troszkę wytopi. Łyżką cedzakową przełożyć boczek do garnka z ugotowaną kapustą ( wcześniej wyjąć skórę z boczku i wyrzucić). Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbaskę i parówki. Je także łyżką cedzakową przełożyć do garnka z kapustą. Grzybki odcedzić ( wodę z moczenia zostawić) i pokroić je na mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnie z tłuszczem który pozostał po smażeniu kiełbaski. Przesmażać około 2 minut i przełożyć wszystko do garnka z bigosem. Wymieszać. Doprawić do smaku ( ostrożnie z solą bo część składników też ją zawiera). Wymieszać i gotować aż odparuje cały płyn. Następnie dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Wlać około 3/4 szklanki wody z moczenia grzybów. Dodać koncentrat,ponownie wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Smacznego!
Netka
cris
monikaT83
cris
Zrobię go w podobny sposób rezygnując z boczku i śląskiej kiełbaski / brak/.Zostaną paróweczki i wrzucę trochę mięska..........a z borowików zostały mi tylko nóżki,ale smak bedzie.....
monikaT83
jaNina
monikaT83