Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Tajski gulasz z halibuta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zrobiłam gulasz w wersji tajskiej stosując gotową przyprawę Tom Kha i kokosowe mleko w proszku.

Tajski gulasz z halibuta  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tajski gulasz z halibuta

 

  • 1 stek z halibuta
  • 1/2 opakowania pasty Tom Kha
  • 1/2 opakowania mleka kokosowego w proszku ( lub zamiennie 1 szklanka mleka kokosowego)
  • 1 szklanka wody ( jeśli dajemy mleko kokosowe w płynie to wody juz nie )
  • 1/2 szklanki pociętego szczypioru
  • 1/4 szklanki natki pietruszki
  • 1 cebula cukrowa
  • 1/2 białej części cienkiego pora
  • 1,5 duże pomidora
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 listek Kafiru
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1/4 cytryny
  • 5 dag ryżu

 

 

Sposób przygotowania:

Tajski gulasz z halibuta
Ryż nastawić w osolonej wodzie by ugotował sie na sypko.

Stek z halibuta filetować. Pokroić w mięso ryby w kostkę.

Cebulę i por oczyścić. Pokroić -cebulę drobną kostkę , a por w pół plasterki.

W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i por. Smażyć aż się zeszklą.

W tym czasie pomidory pokroić na ósemki ( szesnastki) usuwając pestki.

Do rondla z cebulą wsypać curry ,listek Kafiru i wrzucić pomidory .Mieszając smażyć kilka minut.

Dołożyć pastę Tom Kha i kawałki halibuta. Delikatnie wymieszać tak by pasta się rozpuściła a halibut pokrył przyprawami. Wlać wodę i wsypać mleko kokosowe ( lub wlać mleko kokosowe z puszki) . Usunąć Kafir. Doprawić do smaku ( pastą Tom Kha, curry , szczyptą cukru trzcinowego -jeśli trzeba wg własnego smaku).

W 1/4 szklanki zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i wlać ja do garnka. Zagotować. Wsypać szczypior.

Odcedzić ryż. Formować z niego kulki i obtaczać je w natce ( lub kolendrze).



Podawać wkładając do każdej porcji 1-2 kulki ryżowe .



* Podaję z ćwiartką cytryny by każdy mógł sam sobie dodatkowo ustawić poziom kwaśności.



** Gulasz zrobiłam rano gdy było jeszcze chłodno - potem przed obiadem ugotowałam ryż ( sam się gotował ). Razem w kuchni spędziłam może pół godziny co przy tym upale nie jest bez znaczenia.



 *** ugotowałam woreczek ryżu czyli 10 dag co widać na zdjęciu bo nie miałam ryżu luzem - do obiadu użyłam połowę ( na 2 osoby) - reszta zostanie na inną potrawę. I jeszcze jedno- lepiej użyć ryżu kleistego - paraboliczny fatalnie formuje się w kulki. 
Tajski gulasz z halibuta
Stek z halibuta obrać ze skóry - usunąć dokładnie ości i pokroić w kostkę
Tajski gulasz z halibuta
Podsmażyć cebulę - por- pomidora z pastą Tom Kha
Tajski gulasz z halibuta
Dodać rybę-liść kafiru- wodę-mleko kokosowei gotować 10 minut
Tajski gulasz z halibuta
Zaciągnąć mąką ziemniaczaną i doprawić do smaku