jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tania szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tania szarlotka polecane ciasto na niedzielę do kawy i herbaty

Tania szarlotka

Składniki:

Tania szarlotka

 

Sposób przygotowania:

Tania szarlotka
Z mąki, cukru, margaryny, cukru waniliowego zagnieść ciasto, dodać do śmietany.

Ciasto powinno być gęste, aby dało sie rozwałkować. po wyrobieniu ciasto odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.

Jabłka umyć, obrać, pokrajać w cienkie plastry.

Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na grubość 1/2 cm.

Na cieście ułożyć pokrojone jabłka wymieszane z cukrem, cynamonem i tartą bułką.

Przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta.

Zlepić dokładnie brzegi, nakłuć szarlotkę wkilku miejscach.

Piec w 190-220 stop. C. piekarniku około 30 minut.

Po upieczeniui ostudzeniu pokroić, posypać cukrem pudrem.