Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Tarta na bazie migdałowego pesto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna tarta łącząca w sobie słodycz gruszek z lekką goryczką cykorii.

Tarta na bazie migdałowego pesto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tarta na bazie migdałowego pesto

 

Sposób przygotowania:

Tarta na bazie migdałowego pesto
Przygotowujemy kruchy spód- mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie siekamy z zimnym masłem i pesto. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto. Chłodzimy pół godziny. Przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Foremkę należy wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni. Przygotowujemy nadzienie. Warto najpierw namoczyć cykorie w wodzie osłodzonej 1 łyżką cukru. Masło topimy, dodajemy mąkę, całość przesmażamy na niewielkim ogniu. Stopniowo dolewamy mleko- mieszamy miotełką, uważając, by nie powstały nam grudki. Sos musi być aksamitny. Cały czas mieszając dodajemy jajko. Solimy, pieprzymy, doprawiamy gałką muszkatołową. Dodajemy sery. Na przestudzonym cieście układamy plastry gruszki. Na owoce wykładamy cykorię (cykorię przecinamy na pół i wycinamy głąby). Na tartę wylewamy sos beszamelowy. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy. Smacznego!
Tarta na bazie migdałowego pesto
Etap 1 Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami - kruchy spód
Tarta na bazie migdałowego pesto
Etap 2 Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami - ukłądanie cykorii
Tarta na bazie migdałowego pesto
Etap 3 Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami - zapieczona z sosem