Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Tarta serowo-szpinakowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ze składników ciasta (masło ma być zimne) zagnieć szybko kruche ciasto,

Tarta serowo-szpinakowa

Składniki:

Tarta serowo-szpinakowa

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta serowo-szpinakowa
Ze składników ciasta (masło ma być zimne) zagnieć szybko kruche ciasto, zafoliuj i włóż do lodówki na ok. 1 godz. Liście szpinaku starannie umyj, oczyść i zostaw tylko liście. Liście wrzuć na kilka sekund do wrzątku, aby się zblanszowały. Jeśli używasz mrożonego zostaw go tylko na sitku, aby obciekł po rozmrożeniu. Boczek zrumień na patelni. Wlej śmietanę do miki, połącz z jajkami i przyprawami, ubij na jednolitą masę. Ser zetrzyj na tarce, czosnek posiekaj i połącz wszystko z sosem. Ciastem wylep formę do tarty, nakłuj widelcem i podpiecz w 200 st C przez 15 min. Ostudź i nałóż farsz szpinakowy. Posyp rumianym boczkiem i zalej sosem. Piecz ok. 15 min., następnie obniż temp. do 180 t. c i piecz jeszcze 20 min.