jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tarta z kiełbasą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tarta z kiełbasą i boczkiem, doskonałe danie na obiad o każdej porze roku.

Tarta z kiełbasą i boczkiem

Składniki:

Tarta z kiełbasą i boczkiem

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła pokrojonego w gruba kostkę
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • sól - szczypta
  • cukier - szczypta
  • sucha fasola do obciążenia podczas pieczenia

 

Sos jajeczny:

Farsz:

  • 20 dag boczku wędzonego
  • 15 dag chudej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 garść świeżego oregano
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Tarta z kiełbasą i boczkiem
CIASTO NA TARTĘ:

Wszystkie składniki ciasta wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folie i odłożyć do lodówki, na co najmniej 2 godziny przed wypiekiem. Schłodzone ciasto wałkować i ułożyć w natłuszczonej formie. Ponakłuwać widelcem. Położyć na ciasto pergamin i obciążyć go suchą fasolą. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C. Po upieczeniu wystudzić.

FARSZ:

Na patelni usmażyć boczek, kiełbasę i cebulę pokrojone na małe kawałki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po 10 minutach dodać pokrojoną paprykę. Smażyć kolejne 5 minut. Wystudzony farsz wyłożyć na upieczony również ostudzony spód.

Składniki sosu wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sos wylać na farsz. Piec najpierw 15 minut w 250 stop. C, a następnie 25 minut w 200 stop. C. Najlepiej smakuje na ciepło podana z sałatą.