Sposób przygotowania:
Tarta z kiełbasą i boczkiem
CIASTO NA TARTĘ:
Wszystkie składniki ciasta wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folie i odłożyć do lodówki, na co najmniej 2 godziny przed wypiekiem. Schłodzone ciasto wałkować i ułożyć w natłuszczonej formie. Ponakłuwać widelcem. Położyć na ciasto pergamin i obciążyć go suchą fasolą. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C. Po upieczeniu wystudzić.
FARSZ:
Na patelni usmażyć boczek, kiełbasę i cebulę pokrojone na małe kawałki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po 10 minutach dodać pokrojoną paprykę. Smażyć kolejne 5 minut. Wystudzony farsz wyłożyć na upieczony również ostudzony spód.
Składniki sosu wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sos wylać na farsz. Piec najpierw 15 minut w 250 stop. C, a następnie 25 minut w 200 stop. C. Najlepiej smakuje na ciepło podana z sałatą.
Wszystkie składniki ciasta wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folie i odłożyć do lodówki, na co najmniej 2 godziny przed wypiekiem. Schłodzone ciasto wałkować i ułożyć w natłuszczonej formie. Ponakłuwać widelcem. Położyć na ciasto pergamin i obciążyć go suchą fasolą. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C. Po upieczeniu wystudzić.
FARSZ:
Na patelni usmażyć boczek, kiełbasę i cebulę pokrojone na małe kawałki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Po 10 minutach dodać pokrojoną paprykę. Smażyć kolejne 5 minut. Wystudzony farsz wyłożyć na upieczony również ostudzony spód.
Składniki sosu wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sos wylać na farsz. Piec najpierw 15 minut w 250 stop. C, a następnie 25 minut w 200 stop. C. Najlepiej smakuje na ciepło podana z sałatą.