Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem i białym serem
2 szklanki mąki przesiewamy do dużej miski. Dodajemy szczyptę soli, wyjętą wcześniej z lodówki margarynę i zagniatamy ciasto. Następnie robimy małe wgłębienie w środku ciasta i wlewamy lodowatą wodę. Energicznie zagniatamy, formujemy małą kulkę, owijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz szpinakowy. Na patelni z kilkoma kroplami oliwy podsmażamy rozduszony czosnek, do którego następnie dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy razem dodając Kucharka, aż do odparowania nadmiernej ilości wody. Po ostygnięciu masy, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę, biały ser, który rozgniatamy i mieszamy całość. W małej misce roztrzepujemy 2 jajka, do których dodajemy 0,5 szklanki śmietany oraz starty żółty ser, które później dodajemy do masy szpinakowej. Całość mieszamy, dosypując sól, pieprz i paprykę słodką. Z lodówki wyjmujemy ciasto na tartę, kładziemy na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowujemy. Potem wykładamy na blaszkę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 200*C. Na upieczone ciasto nakładamy farsz szpinakowy, kroimy pomidora w plasterki i układamy na wierzchu. Całość wstawiamy na kolejne 20 min do piekarnika.