Ewcia83

Ewcia83

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Tarta ze szpinakiem i serami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja pierwsza w życiu tarta:) Robiłam w niedzielę, wyszła super i smakowała wszystkim. Ciasto kruche i smaczne, a nadzienie rewelacyjne:)

Tarta ze szpinakiem i serami

Składniki:

Tarta ze szpinakiem i serami

 

  • ciasto:

 

 

  • farsz:

 

Sposób przygotowania:

Tarta ze szpinakiem i serami
CIASTO: 1. Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej masło oraz szczyptę soli. Wszystko zagniatamy, aż powstanie ciasto pozwalające się zlepić w kulę. Oczywiście w miarę potrzeby posypujemy ręce mąką. 2. Zawijamy kulę ciasta w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy na 15 minut do lodówki lub zamrażalnika. 3. Po wyjęciu z zimna, ciasto od razu wakujemy na cienki placek. Można też rozwałkować go, a gdyby się rozrywał, po prostu wylepiać cienkimi kawałkami ciasta tortownicę lub formę do tarty. Jeśli jest silikonowa, nie trzeba jej niczym smarować. Jeśli jest blaszana proponuję posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Tortownicę wylepiamy ciastem do połowy wysokości ścianek. 4. Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na 60 minut. 5. Po tym czasie wyjmujemy formę, nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach, przykrywany ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wsypujemy do środka np. fasolę, aby obciążyć ciasto. 6. Tak przygotowaną formę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i podpiekamy 10 minut. Wyjmujemy i wybieramy fasolę. Potem wkładamy już ciasto bez obciążenia do piekarnika i podpiekamy kolejne 5 minut. 7. Farsz przygotowujemy, kiedy ciasto się chłodzi, a robimy to w następujący sposób. 8. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i nieco ją szklimy na tłuszczu. Kiedy będzie już złocista dodajemy szpinak, który pieprzymy i do którego dodajemy przyprawę typu Kucharek. Kiedy szpinak się rozmrozi dodajemy także posiekane drobno ząbki czosnku. Wszystko często mieszamy i kiedy szpinak odparuje już tak, że nie będzie na patelni wody, wyłączamy ogień.9. Do ostudzonego szpinaku wbijamy 2 jajka, dolewamy mleko i śmietanę oraz starte sery ( w dowolnej ilości). Wszystko dokładnie mieszamy. 10. Masę wlewamy do podpieczonego ciasta w taki sposób, aby nie wystawała ta masa powyżej rantów naszej tarty.11. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika i skręcamy temperaturę do 160 stopni.12. Po około 40 minutach do godziny tarta będzie gotowa. 13. Przed końcem pieczenia można wierzch posypać dodatkowo startymi serami. SMACZNEGO!!!