chylcia

chylcia

Kucharz
[Przepisów: 5]

Tartaletki karnawałowe z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealna ciepła przekąska na karnawałowe przyjęcia, ale uwaga! gościom do tartaletek koniecznie podaj talerzyki (ciasto się kruszy) :)

Tartaletki karnawałowe z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tartaletki karnawałowe z boczkiem

 

  • na ciasto:
  • 3 szklanki mąki (2 szkl. krupczarki i 1 szkl. mąki tortowej)
  • 30dkg masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki doli
  • łyżeczka suszonych pomidorów ( ja użyłam tych firmy Kamis, w słoiczku z czosnkiem)
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka bazyli i oregano (pół na pół)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta chilli

 

  • na nadzienie:
  • wędzony boczek w plastrach
  • szpinak liściasty
  • 3 ząbki czosnku
  • pół słoika suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 średnie, pokrojone w półtalarki cebule
  • 30dkg startego na tarce o grubych oczkach sera żólego ( ementaler będzie się dobrze tarł)
  • 2 roztrzepane białka
  • 2 łyżki śmietany,
  • łyżka majonezu
  • łyzeczka bazylii
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

Tartaletki karnawałowe z boczkiem
Z przygotowanych składników szybko zagnieć ciasto ( pomoże wcześniejsze pokrojenie masła w maleńkie kawałki). Zawiń je w folię (lub po prostu opakowanie z masła) i wstaw na godzinę, lub przynajmniej 40 minut do lodówki. Następnie po kolei oddzielaj od masy po małej kulce i palcami wykładaj nią foremki na tartaletki, posmarowane wcześniej smalcem i obsypane bułką tartą. Mi ciasto wystarczyło na około 26 tartaletek. Tak przygotowane tartaleki ponakłuwaj widelcem, obciąż grochem lub fasolą i wstaw jeszcze na chwilę do lodówki - najlepiej na czas nagrzania piekarnika. Ja piekarnik nastawiam właśnie dopiero w momencie wstawienia do lodówki przygotowanych do pieczenia tartaletek. W nagrzanym do 200 stopni piekarniku ciasto powinno się piec około 10-15 minut, ale w różnych piekarnikach to wygląda inaczej, ważne żeby nabrały delikatnie złotego koloru. Upieczone odstaw do ostudzenia i powyjmuj z foremek. W czasie kiedy ciasto stygnie, na maśle podsmaż liście szpinaku z rozgniecionymi ząbkami czosnku i ( może być później, na tej samej patelni) pokrojony w paseczki boczek - nie trzeba już dodawać tłuszczu. Suszone pomidory także pokrój w paski, zetrzyj ser i pokrój cebulę w półtalarki. W wystudzonych foremkach układaj po trochu boczku, szpinaku, pomidorów, cebuli i na koniec przysyp startym serem. Następnie ubij na sztywno białka i dodawaj do nich, delikatnie mieszając majonez i śmietanę oraz bazylię i czosnek. Przygotowaną masą zalewaj tartaletki tak, żeby masa nie wylewała się na ewnątrz. Tak przygotowane tartaletki zapiecz w piekarniku, do momentu aż stopi się ser na wierzchu. Smacznego!
Tartaletki karnawałowe z boczkiem
Zagniecione ciasto najlepiej włożyć do lodówki owinięte w papier z masła
Tartaletki karnawałowe z boczkiem
Tartaletki zagniataj palcami w foremkach natartych wcześniej smalcem i posypanych bułką
Tartaletki karnawałowe z boczkiem
Przygotowane do pieczenia ciasto najlepiej nakłuć widelcem i obiążyć grochem lub fasolą
Tartaletki karnawałowe z boczkiem
Pod kołderkę z sera można włożyć inne ulubione składniki