Toffik 3

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto biszkoptowe z masą z białej czekolady i kremu krówkowego

Toffik 3

Składniki:

Toffik 3

 

  • Biszkopt ciemny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki zwykłej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

 

  • Biszkopt jasny
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki zwykłej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa krówkowa
  • gotowa masa kajmakowa
  • 1/2 kostki margaryny

 

Sposób przygotowania:

Toffik 3
Biszkopt ciemny Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia na końcu kakao i olej i lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia.Piec w temp. 160-180 około 30 minut. Po upieczeniu na zimy biszkopt wykładamy masę z białej czekoladyMasa z białej czekolady Galaretkę rozpuścić w 2 szklanka gorącej wody. Czekoladę połamać na kawałki wrzucić do galaretki, mieszać aż się rozpuści odstawić do wystudzenia. Śmietanę zmiksować i porcjami dodać do niej tężejącą galaretkę.Gotową masę wylewamy na ciemny upieczony biszkopt. Na masę dajemy upieczony jasny biszkopt. Biszkopt jasnyBiałka oddzielić od żółte.Białka ubić na sztywno utrwalić cukrem i żółtkami. Na końcu dodaćMwymieszane ze sobą obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z pianą. Upiec 30 minut w temp 180. Na biszkopt rozsmarować przygotowaną masę krówkową. Masa krówkowa- Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo gotową masą kajmakową rozsmarowujemy masę. Na wierzch ciasta rozsmarowujemy ubitą kremówkę z żelatyną i posypujemy startą czekoladą