Sposób przygotowania:
Tołma z liści winorośli (Gruzja)Młode liście winorośli umyć, wrzucić na 2-3 minuty do osolonego wrzątku. Osączyć i rozłozyć na półmisku aby wystygły. Przygotować nadzienie z mięsa mielonego wymieszanego z ryżem, połową drobno posiekanej zieleniny i cebuli. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami ziołowymi. Liście winorośli napełnić przygotowanym nadzieniem i zwijać je niezbyt ciasno pamiętając, że ryż może jeszcze napęcznieć. Układać tołmę warstwami w płaskim rondlu. Każdą warstwę posypać zieleniną, pieprzem i solą. Po wierzchu polać roztopionym tłuszczem i 2 szkl bulionu z kostki. Przykryć i dusić na małym ogniu. Tołma z liści winorośli może być podawana z jogurtem wymieszanym z roztartym czosnkiem.