Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Tołma z liści winorośli (Gruzja)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tołma z liści winorośli: Młode liście winorośli umyć, wrzucić na 2-3 minuty do osolonego wrzątku. Osączyć i

Tołma z liści winorośli (Gruzja)

Składniki:

Tołma z liści winorośli (Gruzja)

 

  • 400 g dość tłustej wieprzowiny lub baraniny
  • 1/2 szkl podgotowanego ryżu
  • 2 szkl bulionu z kostki
  • 300 g liści winorośli (najlepiej młodych, mogą być kwaszone)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki tłuszczu
  • 1 szkl posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek, cząber, bazylia, mięta, kolendra)
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • 2 szkl jogurtu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Tołma z liści winorośli (Gruzja)

Młode liście winorośli umyć, wrzucić na 2-3 minuty do osolonego wrzątku. Osączyć i rozłozyć na półmisku aby wystygły. Przygotować nadzienie z mięsa mielonego wymieszanego z ryżem, połową drobno posiekanej zieleniny i cebuli. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami ziołowymi. Liście winorośli napełnić przygotowanym nadzieniem i zwijać je niezbyt ciasno pamiętając, że ryż może jeszcze napęcznieć. Układać tołmę warstwami w płaskim rondlu. Każdą warstwę posypać zieleniną, pieprzem i solą. Po wierzchu polać roztopionym tłuszczem i 2 szkl bulionu z kostki. Przykryć i dusić na małym ogniu. Tołma z liści winorośli może być podawana z jogurtem wymieszanym z roztartym czosnkiem.


Tagi:

ryż