Sposób przygotowania:
Torcik jabłkowy na kruchym spodzie.
MASA JABŁKOWA:
Obrane jabłka ścieramy na tarce-dodajemy cynamon,cukier i galaretkę i całość chwile smażymy.
CIASTO:
Z podanych składników na ciasto zarabiamy kruche ciasto. Okrągłą formę (tortownice) smarujemy margaryną i obsypujemy zwykłymi płatkami owsianymi. Wykładamy ciasto na dno i brzegi tak na ok.1 cm. Na ciasto wylewamy gorące jabłka i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.25-30 min. w temp.180*-190*C.
ŚMIETANA:
Śmietanę mieszamy z mlekiem i śmietanką w proszku i miksujemy na sztywno.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Po wystudzeniu ciasta śmietanę wylewamy na ciasto i zdobimy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Całość chłodzimy w lodówce ok.1/2godz.
Obrane jabłka ścieramy na tarce-dodajemy cynamon,cukier i galaretkę i całość chwile smażymy.
CIASTO:
Z podanych składników na ciasto zarabiamy kruche ciasto. Okrągłą formę (tortownice) smarujemy margaryną i obsypujemy zwykłymi płatkami owsianymi. Wykładamy ciasto na dno i brzegi tak na ok.1 cm. Na ciasto wylewamy gorące jabłka i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.25-30 min. w temp.180*-190*C.
ŚMIETANA:
Śmietanę mieszamy z mlekiem i śmietanką w proszku i miksujemy na sztywno.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Po wystudzeniu ciasta śmietanę wylewamy na ciasto i zdobimy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Całość chłodzimy w lodówce ok.1/2godz.