SUPERPRZEPIS

Tort czekoladowo- porzeczkowy

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Tort czekoladowo- porzeczkowy Więcej zdjęć (4)

Aby ciasto ciekawiej wyglądało w przekroju do jego wykonania użyłam tortownic o różnych średnicach. W ten sposób czekoladowy środek został zamknięty w porzeczkowej, orzeźwiającej warstwie. Polecam!

Składniki:

Tort czekoladowo- porzeczkowy

BISZKOPT (śr 20 cm)

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • ¾ łyżki oleju,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody

MASA CZEKOLADOWA

  • 150 gram masła,
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej,
  • 2 żółtka,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • cukier do smaku

MASA SEROWO_PORZECZKOWA

  • około 400 gram porzeczki czarnej,
  • łyżka cukru kryształu,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 400 g sera z wiaderka,
  • 3 lekko kopiate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki wody,
  • Cukier puder do smaku-około 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo- porzeczkowy

ETAP 1

Tort czekoladowo- porzeczkowy
Na tortownicę wylewamy przygotowane ciasto

Sypkie składniki łączymy ze sobą. Oddzielone od żółtek białka ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Upieczony biszkopt studzimy. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na połowę i przekładamy masą czekoladową.

ETAP 2

Tort czekoladowo- porzeczkowy
Po dodaniu czekolady masę mieszamy już łyżką.

MASA czekoladowa: Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, żółtka oraz mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostudzony budyń. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy. Miksujemy. Pozostałą połówkę czekolady kroimy w kostkę. Pokrojoną dodajemy do gotowej masy. Mieszamy już za pomocą łyżki.

ETAP 3

Tort czekoladowo- porzeczkowy
Przełożony biszkopt wykładamy do większej tortownicy

Gotową masą przekładamy przekrojony czekoladowy biszkopt.
Tak przełożone ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawiamy do zastygnięcia, po czym wylewamy na nie oraz wokół masę serowo - porzeczkową.

ETAP 4

Tort czekoladowo- porzeczkowy
Miękkie porzeczki przecieramy przez gęste sito

MASA SEROWO- PORZECZKOWA: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy łyżką cukru i zagotowujemy. Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito. W ten sposób otrzymujemy ok 1 szklankę gęstego musu porzeczkowego. Gotowy mus studzimy.

ETAP 5

Tort czekoladowo- porzeczkowy
Przed dodaniem żelatyny wlewamy mus owocowy

Żelatynę rozpuszczamy w około ½ szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy mus owocowy.

ETAP 6

Tort czekoladowo- porzeczkowy
Otrzymana masą zalewamy ciasto czekoladowe.

Całość słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu masę serowo – porzeczkową wylewamy „na” oraz „wokół” przełożonego wcześniej biszkoptu czekoladowego. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.
Przed podaniem dekorujemy go świeżymi owocami!