Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo- porzeczkowyETAP 1
Sypkie składniki łączymy ze sobą. Oddzielone od żółtek białka ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Upieczony biszkopt studzimy. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na połowę i przekładamy masą czekoladową.
ETAP 2
MASA czekoladowa: Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, żółtka oraz mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń i słodzimy do smaku. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.
Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostudzony budyń. Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do masy. Miksujemy. Pozostałą połówkę czekolady kroimy w kostkę. Pokrojoną dodajemy do gotowej masy. Mieszamy już za pomocą łyżki.
ETAP 3
Gotową masą przekładamy przekrojony czekoladowy biszkopt.
Tak przełożone ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawiamy do zastygnięcia, po czym wylewamy na nie oraz wokół masę serowo - porzeczkową.
ETAP 4
MASA SEROWO- PORZECZKOWA: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy łyżką cukru i zagotowujemy. Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito. W ten sposób otrzymujemy ok 1 szklankę gęstego musu porzeczkowego. Gotowy mus studzimy.
ETAP 5
Żelatynę rozpuszczamy w około ½ szklanki przegotowanej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy mus owocowy.
ETAP 6
Całość słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu masę serowo – porzeczkową wylewamy „na” oraz „wokół” przełożonego wcześniej biszkoptu czekoladowego. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.
Przed podaniem dekorujemy go świeżymi owocami!
misia5