blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Tort leśny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Tort leśny

Składniki:

Tort leśny

 

  • Składniki kruchego ciasta:
  • 7,5 dag mąki,
  • 1/2 łyżeczki kakao,
  • 4 dag cukru,
  • 6 dag masła.

 

 

  • Warstwa wierzchnia:
  • 12 listków czerwonej żelatyny,
  • 25 dag truskawek,
  • po 15 dag malin i jeżyn,
  • 125 ml czerwonego wina,
  • 10 dag cukru,
  • łyżka galaretki z czerwonej porzeczki.

 

  • Do dekoracji:
  • 20 dag bitej śmietany,
  • cukier waniliowy,
  • torebka Śnieżki,
  • łyżka posiekanych pistacji.

Sposób przygotowania:

Tort leśny
Składniki kruchego ciasta posiekać, zagnieść i odstawić w chłodne miejsce na 30 min. Przygotować biszkopt. Ubić białko, dodać cukier, szczyptę soli, otartą skórkę z cytryny i żółtko. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto kruche rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec 15 minut w tej samej temperaturze co biszkopt. Pokrojone truskawki, 125 ml wody, wino i cukier zagotować. Dodać namoczoną żelatynę, rozpuścić. Płyn wymieszać z malinami i jeżynami (trochę owoców zostawić do dekoracji) i wlać do półkolistej formy. Mocno schłodzić. Kruche ciasto posmarować galaretką z czerwonej porzeczki i przykryć upieczonym biszkoptem. Wyjęte z formy owoce w galaretce ułożyć na biszkopcie. Odstawić w chłodne miejsce. Śnieżkę ubić z cukrem waniliowym i bitą śmietaną. Obłożyć nią boki tortu. Udekorować odłożonymi owocami i posiekanymi pistacjami.