SUPERPRZEPIS

Tort makowy z białą czekoladą

  • 7
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Tort makowy z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Ten tort powstał specjalnie na majówkę:) Zapraszam...

Składniki:

Tort makowy z białą czekoladą

 

 

 

  • Poncz:
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Tort makowy z białą czekoladą
Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i żółtka .Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia zmielonymi migdałami i makiem i dodajemy do ubitej piany z jajek delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach.Po wymieszaniu wylewamy ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 27 cm i pieczemy około 40 minut w temp 180* Po upieczeniu studzimy.Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej .Gdy jest całkowicie zimne przekroić je wzdłuż dwa razy.



Krem: Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej delikatnie przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę przełożyć do wysokiego naczynia i ubić na sztywno dodając śmietan fiks i cukier puder uważając aby nie zrobić masła. Serek mascarpone wymieszać dokładnie z letnią białą czekoladą i dodać do masy śmietanowej dokładnie wymieszać krem .



Poncz: W przegotowanej wodzie rozpuścić puder dolać rum i dodać sok z cytryny.



Przełożenie: Pierwszą warstwę biszkoptu dobrze nasączyć 1/3 ponczu posmarować cienką warstwą dżemu na to wyłożyć część masy z białej czekolady przykryć drugą warstwą makowego biszkoptu nasączyć i znów dżem i krem przykryć ostatnim biszkoptem,nasączyć i posmarować całość tortu reszta kremu.Udekorować dowolnie.
Tort makowy z białą czekoladą
z podanych składników robimy biszkopt makowy
Tort makowy z białą czekoladą
ze smietany i serka wymieszanego z czekoladą robimy krem
Tort makowy z białą czekoladą
warstwy biszkopta nasaczamy i przekładamy kremem
Tort makowy z białą czekoladą
dekorujemy torcik dowolnie wg swojego gustu