Sposób przygotowania:
Tort Motylek
Biszkopt jasny: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę , dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w tortownicy o średnicy 25cm. PIECZEMY 2 TAKIE BISZKOPTY. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę , dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w tortownicy o średnicy 25cm Masa: 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do stężenia i odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Na biszkopt jasny wykładamy cześć masy przykrywamy biszkoptem ciemnym wykładamy następną cześć masy i przykrywamy ostatnim biszkoptem. Tort kroimy na pół, odwracamy i sklejamy brzegami. Wierzch tortu smarujemy masa( do masy można dodać pokrojone brzoskwinie) i ozdabiamy owocami. Na środek kładziemy pasek żółtej galaretki. Reszta galaretek polewamy owoce. Boki tortu obruszamy wiórkami kokosowymi a czułki motyla robimy z rurek.
zbysiowa