klaudusia11

klaudusia11

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Tort orzechowy z rumowym ponczem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ten tort jest wyjątkowo pyszny, słodki, ale i nie tylko. Kiedy są moje urodziny zawsze przyrządzam ten tort moi znajomi bardzo go uwielbiają

Tort orzechowy z rumowym ponczem

Składniki:

Tort orzechowy z rumowym ponczem

 

  • Składniki biszkoptu:
  • 8 jajek
  • op. cukru waniliowego
  • 20 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 10 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 2-3 łyżki mocnego naparu kawy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 400 ml mleka
  • op. budyniu waniliowego
  • 15 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • Na poncz:
  • szklanka herbaty
  • kieliszek rumu
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • Ponadto:
  • bita śmietana
  • orzechy
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy z rumowym ponczem
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z zimną kawą, orzechami, mąką, proszkiem do pieczenia i pianą z białek. Przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy. Piec 45-50 min w temp. 180 st. Przekroić na 3 krążki.
- Z mleka i proszku ugotować budyń, ostudzić. Brzoskwinie zmiksować. Masło utrzeć z cukrem, a następnie budyniem i brzoskwiniami.
- Składniki ponczu połączyć, skropić krążki ciasta przełożyć je 3/4 porcji kremu. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu. Na koniec tort udekorować rozetkami z bitej śmietany i posiekanymi orzechami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.