Sposób przygotowania:
Tort porzeczkowo-śmietanowy
Ciasto biszkoptowe: jajka z gorącą wodą ubić mikserem ustawionym na maksymalne obroty. Stopniowo wsypywać cukier i cukier waniliowy i ucierać 2 min. Wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, przesiać, dodać w dwóch porcjach do ciasta, ucierać powoli. Masło stopić, ostudzić, dodać do ciasta. Tortownice ( średnica 28 cm0 natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto. Piec 20-30 min w tem. 170-200^C.masa; Śmietanę ubić na sztywno dodać śmietanfixy i cukier puder. Do połowy kremu dodać porzeczki. Biszkopt przekroić na 3 równe części pierwszą część posmarować dżemem z czarnej porzeczki, przykryć drugim biszkoptem, posmarować kremem z porzeczkami, przykryć biszkoptem. bitą śmietaną posmarować wierzch tortu i ozdobić według uznania.