Sposób przygotowania:
Tort z kremem mascarpone i owocami
BISZKOPT: białka oddzielam od żółtek, ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiewam przez gęste sitko i delikatnie mieszając dodaję do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/. Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smaruję. Przelewam ciasto. W temperaturze 165 stopni piekę 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu. Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta. Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia. KREM: bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijam pod koniec dodając cukier. Serek mascarpone przekładam do miski lekko mieszam, dodaję ubitą śmietankę i delikatnie łączę na jednolity krem. Wstawiam do lodówki.WYKONANIE: biszkopt dzielę na cztery blaty. Pierwszy blat nasączam zimnym ponczem, smaruję kremem, przykrywam drugim blatem i postępuję tak ze wszystkimi blatami. Kremem smaruję również boki tortu. Na wierzchu tortu układam owoce, a boki dekoruję różową posypką. *Tort najlepiej jest przygotować na dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto.
cherry
anemon
Dziękuję cherry, nie jestem ekspertką od spraw wizualnych w temacie tortów, więc to takie nic wielkiego. Brak talenentu do zdobienia, nadrabiam smakiem, a za efekt smakowy ręczę.
Netka
margolata
misia14
evita0007
anemon
Lady Marmolada
Natala1210
Sarenka
caroline1983
hoffija44
Przepis napisany tak "jasno" , że każdy sobie poradzi :) Brawo dla " anemona" :)
Wizualnie i smakowo na piątkę z plusem :) Dodałam do ulubionych. Pozdrawiam:)
anemon
carloska
anemon
Nie wiem jak bogate zdobienia masz zamiar wykonać, ale jeśli mogę coś doradzić to na początek zrobiłabym krem tak jak w przepisie. U mnie są dość grube warstwy kremu i być może, jeśli zrobisz tylko trochę cieńsze, to wystarczy Ci na dekorację. Na wypadek gdyby jednak zabrakło kremu, kupiłabym i miała w zapasie jeszcze 250 g mascarpone i 100 ml śmietanki kremówki. I dopiero jakby się okazało, że brakuje dorobiłabym dodatkową porcję kremu, to tylko moment. A może wystarczy Ci tylko 125 g mascarpone i 50 ml śmietanki, no i oczywiście cukier do smaku.