anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Tort z kremem mascarpone i owocami

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Ze zrobieniem tego tortu poradzi sobie nawet osoba bez doświadczenia w pieczeniu tortów!

Tort z kremem mascarpone i owocami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort z kremem mascarpone i owocami

 

 

Sposób przygotowania:

Tort z kremem mascarpone i owocami
BISZKOPT: białka oddzielam od żółtek, ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Obie mąki przesiewam przez gęste sitko i delikatnie mieszając dodaję do ciasta /na bardzo wolnych obrotach miksera/. Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smaruję. Przelewam ciasto. W temperaturze 165 stopni piekę 30 minut. Na środkowym poziomie piekarnika, grzałka dolna i górna, bez termoobiegu. Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta. Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia. KREM: bardzo mocno schłodzoną kremówkę ubijam pod koniec dodając cukier. Serek mascarpone przekładam do miski lekko mieszam, dodaję ubitą śmietankę i delikatnie łączę na jednolity krem. Wstawiam do lodówki.WYKONANIE: biszkopt dzielę na cztery blaty. Pierwszy blat nasączam zimnym ponczem, smaruję kremem, przykrywam drugim blatem i postępuję tak ze wszystkimi blatami. Kremem smaruję również boki tortu. Na wierzchu tortu układam owoce, a boki dekoruję różową posypką. *Tort najlepiej jest przygotować na dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto.
Tort z kremem mascarpone i owocami
Krem rozsmarowany na czterech blatach i bokach tortu przed ułożeniem dekoracji.
Tort z kremem mascarpone i owocami
Tort był tak smaczny, że został juz tylko malutki kawałek.