Sposób przygotowania:
Tortilla pszenno-żytnia z warzywami i kurczakiem
Z obu mąk, letniej wody, soli i oleju przygotować ciasto na tortillę. Zagnieść je, a jeśli nadal jest zbyt miękkie dosypać mąki- obojętnie której. Uformować 4 kulki takiej samej wielkości (u mnie była to śr. ok 28cm), każdą kulkę rozwałkować na cienkie placki (ok 2-3mm) podsypując blat mąką. Fileta opłukać i pokroić na małe kawałki. Smażyć na złoty kolor z przyprawą do kurczaka i kurkumą bez dodawania tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej). Mieszankę warzyw na patelnię z przyprawą włoską wsypać na rozgrzaną patelnię, dodać pokrojoną w cienkie paseczki paprykę czerwoną, pokrojonego w kostkę połowę pomidora, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: curry, pieprz ziołowy, imbir, paprykę ostrą oraz sól do smaku. Smażymy na małym ogniu cały czas mieszając, by warzywa się nie przypaliły. Dodajemy usmażonego kurczaka, mieszamy. Do jogurtu naturalnego przeciskamy 4 ząbki czosnku, dodajemy magii oraz czosnek granulowany i pieprz. Mieszamy. Sałatę płuczemy i targamy na małe kawałki. Przygotowane tortille smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, rumieniąc z każdej strony. Usmażone kładziemy jedna na drugiej i dociskamy drugim talerzem na 5 minut, żeby zmiękły (będzie je lepiej zwinąć). Na każdy placek kładziemy sałatę, polewamy sosem czosnkowym i nakładamy farsz. Zwijamy boki i zabezpieczamy kawałkiem pora. Tortilla jest syta, ale nie zawiera zbędnych tłuszczów dlatego śmiało mogą je jeść osoby na diecie. Smacznego!