WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycja w Polskiej kuchni i na moim stole. Niezastąpione danie na wszelkie uroczystości, smaczne i bardzo sycące.

Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami
Kapustę kiszoną kroimy i przekładamy do garnka. Białą kapustę drobno szatkujemy i mieszamy z kiszoną. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy. Mięsa kroimy w kostkę, a cebulę w półplasterki i podsmażamy razem na patelni lekko posolone. Podsmażone dodajemy do kapusty. Podobnie, w plasterki kroimy kiełbasę, a boczek w kostkę. Podsmażamy na rumiano i dodajemy do bigosu. Namoczone krotko suszone grzyby kroimy w paseczki, tak jak śliwki i dodajemy do bigosu. Przyprawiamy do smaku i gotujemy ok 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. 
Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami
Gotujemy kapusty z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami
Mięso wołowe i wieprzowe podsmażamy z cebulą na patelni.
Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami
Podsmażamy też kiełbasę i boczek drobno pokrojone.
Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami
Kapustę mieszamy z mięsami, dodajemy śliwki, grzyby i przyprawy.