IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Trdlo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trdlo to drożdżowe zawijańce obtoczone w cynamonie i cukrze

Trdlo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trdlo

 

  • Ciasto:
  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml mleka letniego
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • Posypka:
  • 1 białko
  • 0,5 szklanki cukru białego
  • 0,5 szklanki cukru brązowego - trzcinowego
  • 3 łyżki cynamonu

Sposób przygotowania:

Trdlo
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości i dodać do mąki. Wlać wyrośnięte drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przerobić a następnie podzielić na dwie części. Rozwałkować na ok 0,5 cm grubości a następnie powycinać paski o długości ok 40 cm i szerokości ok 1,5-2 cm. Na wałek drewniany zawijamy folię a następnie zawijamy ciasto. Delikatnie dłonią uciskamy a następnie smarujemy ciasto jajkiem i posypujemy posypką. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia i ściągamy z wałka. Smacznego !!
Trdlo
Ciasto kroimy w paski a następnie nawijamy na wałek
Trdlo
Paski zawijamy, nakładając się na siebie i lekko dociskamy
Trdlo
Cukier biały, brązowy oraz cynamon mieszamy razem
Trdlo
Gotową posypką posypujemy wysmarowane białkiem ciasto