Sposób przygotowania:
Trdlo
Margarynę roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości i dodać do mąki. Wlać wyrośnięte drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przerobić a następnie podzielić na dwie części. Rozwałkować na ok 0,5 cm grubości a następnie powycinać paski o długości ok 40 cm i szerokości ok 1,5-2 cm. Na wałek drewniany zawijamy folię a następnie zawijamy ciasto. Delikatnie dłonią uciskamy a następnie smarujemy ciasto jajkiem i posypujemy posypką. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia i ściągamy z wałka. Smacznego !!
wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przerobić a następnie podzielić na dwie części. Rozwałkować na ok 0,5 cm grubości a następnie powycinać paski o długości ok 40 cm i szerokości ok 1,5-2 cm. Na wałek drewniany zawijamy folię a następnie zawijamy ciasto. Delikatnie dłonią uciskamy a następnie smarujemy ciasto jajkiem i posypujemy posypką. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia i ściągamy z wałka. Smacznego !!