Sposób przygotowania:
Tropikalna szarlotka
Ciasto: Na deskę wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodajemy drobno posiekane masło, jajko i olej, wyrabiamy jednolite ciasto. Wsypujemy wiórki kokosowe, jeszcze raz wyrabiamy. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy 2/3 ciasta. Równomiernie go rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy ok. 25 minut. Nadzienie: Obrane jabłka, kroimy w kostkę (ok.1x2 cm). Kiwi obieramy, kroimy w podobną kostkę. Banan kroimy w ćwierć plasterki. Do jabłek dodajemy kiwi, cukier i bułkę tartą, mieszamy. Dodajemy banan, ponownie lekko mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy owoce. Mandarynkę obieramy z białej błony, cząstki kroimy na połówki, wykładamy na wierzch nadzienia, równamy owocowe nadzienie. Pozostałą resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczach na wierzch owoców. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy jeszcze ok. 50 minut. Ostudzone ciasto posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Nina W.
Dinah