dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Tropikalna szarlotka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo tropikalna wersja polskiej szarlotki. Do ciasta dodałam wiórki kokosowe a do jabłek w nadzieniu dołożyłam banan, kiwi i mandarynkę. Wyszło przepysznie, polecam!

Tropikalna szarlotka

Składniki:

Tropikalna szarlotka

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórek do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Tropikalna szarlotka
Ciasto: Na deskę wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodajemy drobno posiekane masło, jajko i olej, wyrabiamy jednolite ciasto. Wsypujemy wiórki kokosowe, jeszcze raz wyrabiamy. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy 2/3 ciasta. Równomiernie go rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy ok. 25 minut. Nadzienie: Obrane jabłka, kroimy w kostkę (ok.1x2 cm). Kiwi obieramy, kroimy w podobną kostkę. Banan kroimy w ćwierć plasterki. Do jabłek dodajemy kiwi, cukier i bułkę tartą, mieszamy. Dodajemy banan, ponownie lekko mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy owoce. Mandarynkę obieramy z białej błony, cząstki kroimy na połówki, wykładamy na wierzch nadzienia, równamy owocowe nadzienie. Pozostałą resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczach na wierzch owoców. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy jeszcze ok. 50 minut. Ostudzone ciasto posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.