Sposób przygotowania:
Udziki w sosie winno - borowikowym
Mięso umyć, osuszyć. Przełożyć je do miski, doprawić sosem sojowym jasnym, pieprzem i papryką, odłożyć na minimum pół godziny. W tym czasie oczyścić dokładnie grzyby - wypłukać je z resztek piasku i ściółki, pokroić, ale niezbyt drobno. Pokroić też drobno cebulę i czosnek. Mięso zrumienić na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, przekładać do rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać do mięsa. Wlać do mięsa wino i sos sojowy ciemny - dusić jakieś pół godziny. Grzyby podsmażyć na maśle - wystarczy im 3-5 minut, wlać kilka łyżek wody, zagotować i przelać do mięsa. Dusić jeszcze ok. 15-20 minut. Doprawić solą i jeszcze ew. pieprzem. Jeśli sos byłby zbyt rzadki to można go zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.
zewa
Pyszne danie i pięknie podane :)
msewka