Prządka

Prządka

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Wariacja z cukinią w roli głównej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świeże warzywa - w natarciu… żywność wysoko przetworzona - w odwrocie :)

Wariacja z cukinią w roli głównej

Składniki:

Wariacja z cukinią w roli głównej

 

  • 1 średniej wielkości młoda cukinia
  • 7 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 średniej wielkości marchwie
  • 2 średniej wielkości cebule
  • Szklanka poszatkowanej kapusty
  • Szklanka fasolki szparagowej
  • Szklanka różyczek brokułu
  • Kilka (w zależności od upodobań) plastrów boczku
  • 1 opakowanie tartego sera Mozarella do zapiekania
  • 2 szklanki esencjonalnego bulionu (w ostateczności z kostki rosołowej)
  • 3 łyżki keczupu
  • pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, odrobina cukru do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wariacja z cukinią w roli głównej
Obrane ziemniaki krótko gotujemy (2-3 min. od zawrzenia wody), odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Gdy ostygną trzeba będzie pokroić je w plastry średniej grubości. Gotujemy również pozbawioną włókien i pokrojoną w 3-4 cm kawałki fasolkę szparagową, tak by była na pół miękka. Odcedzamy. Krótko obgotowujemy różyczki brokułu (2-3 min. od zawrzenia wody) i odcedzamy go. Wszystkie wyżej wymienione warzywka gotujemy w wodzie lekko osolonej.
Następnie, na rozgrzanej patelni, dusimy krótko (2-3 min.), w niewielkiej ilości oleju, pozostałe warzywa z wyjątkiem kapusty: cebulę (skrojoną w kostkę) z marchewką rozdrobnioną na tarce o dużych oczkach, następnie cukinię w skórce, pokrojoną w plastry. Oddzielnie lekko obsmażamy pokrojone w niewielkie kawałki plastry boczku.
Tak przygotowane składniki układamy warstwowo w lekko wysmarowanym masełkiem lub oliwą naczyniu żaroodpornym: na dnie układamy połowę ziemniaków, następnie marchewkę z cebulą, kapustę, boczek, fasolkę, brokuł, cukinię i ponownie pozostałe ziemniaki. Całość zalewamy bulionem z dodatkiem keczupu i kilku ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego, odrobiny cukru (przed zalaniem warzyw, warto spróbować smaku bulionu, by go dostosować do własnych upodobań).
Ostatnia czynność to zapiekanie: przebiega w temperaturze 180-200 stopni C – zapiekam pod przykrywką ok. 35-40 min., po czym wrzucam Mozarellę na wierzch potrawy i zapiekam ją dalej przez następne 10 min. Ostatnie 5 min zapiekania to seans bez przykrywki – tak dla złapania naturalnej, lekko złocistej opalenizny :)
Przed podaniem można lekko posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki, jeśli lubimy.