olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 390
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie sposób mu się oprzeć. Wspaniały farsz skrywający w sobie aromatyczny szpinak oraz soczyste pomidory, puszyste ciasto drożdżowe i morze mozzarelli - to lubię!

Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami

Składniki:

Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami
1. Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki pszennej i żytniej, zalać ok. 100 ml letniego mleka i dokładanie wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 20 minut). 2. Mąki (pszenną i żytnią) przesiać przez sito do miski, wsypać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie dołek, wlać do niego wyrośnięte drożdże i łyżkę oliwy z oliwek oraz stopniowo resztę letniego mleka, tyle, by powstało gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zagnieść, uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość), w ciepłe miejsce - ok. 30 minut. 3. Szpinak umyć, usunąć łodyżki. Liście szpinaku zanurzyć na chwilę we wrzątku, a następnie dokładanie odsączyć na sicie. Odsączony szpinak posiekać. Z pomidorów usunąć skórkę, pozbawić je pestek, miąższ pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączony, posiekany szpinak, smażyć razem ok. 3 minut. Dodać łyżkę mleka, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić jeszcze 2 minuty, do momentu odparowania całości wody. Szpinak ostudzić. 4. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 3/4 startej mozzarelli wymieszać z przestudzonym szpinakiem i pomidorami. Przygotowany farsz podzielić na dwie części. 5. Wyrośnięte ciasto również podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na podsypanym mąką blacie, na prostokątny placek o grubości ok. 4 mm. Rozsmarować 1/2 farszu i zwinąć roladę, końce rolady skleić. Roladę rozciąć wzdłuż na pół, zachowując jeden koniec nieprzecięty. Oba paski przeplatać przez siebie tworząc coś na kształt warkocza. Końce skleić ze sobą. Przygotowany warkocz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugi warkocz przygotować w taki sam sposób. Wierzch każdego warkocza posypać resztą startej mozzarelli. Blachę z warkoczami przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut. 6. Warkocze piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25 minut, do momentu aż się zarumieni. Podawać na gorąco, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę.