Sposób przygotowania:
Warzywny placek
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać. Masło o temperaturze pokojowej dodać do mąki, pokroić nożem, zrobić dołek w mące i wlać zimną wodę. Wszystko zagnieść na jednolitą, gładką masę. Wszystkie składniki kruchego ciasta powinny być schłodzone. Ciasto należy wyrabiać szybko (zbyt długie wyrabianie powoduje kruszenie się ciasta). Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. następnie przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania lub tortownicy , nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec 15 min. Paprykę pokroić w paski, cebulę i czosnek drobno posiekać. Cebulę i czosnek podsmażyć chwilę na oliwie, potem dodać pozostałe jarzyny. Dusić 15 – 20 min., aby zmiękły. Osączyć z sosu. Jajka ubić ze śmietaną, dodać starty ser i jarzynyi przyprawy. Wylać całość na podpieczone ciasto i piec 30 min w temperaturze 200 stopni C. Obficie posypać natką. Podawać na gorąco lub zimno.
cherry
Darth Vader
kuchenka
Jazoo