Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Warzywny placek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Proponujemy pyszne placki z warzywami - danie a la pizza

Warzywny placek

Składniki:

Warzywny placek

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki;
  • 10 dag masła;
  • 3- 4 łyżki wody;
  • ¼ łyżeczki soli;

 

  • Nadzienie:
  • ½ opakowania warzyw na patelnię (bez ziemniaków)
  • ½ cukinii;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 czerwona papryka;
  • 3 jajka;
  • 150 ml gęstej śmietany;
  • 1 łyżka zielonej pietruszki;
  • 10 dag parmezanu;
  • Tymianek, sól, pieprz do smaku, oliwa z oliwek.

 

Sposób przygotowania:

Warzywny placek
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać. Masło o temperaturze pokojowej dodać do mąki, pokroić nożem, zrobić dołek w mące i wlać zimną wodę. Wszystko zagnieść na jednolitą, gładką masę. Wszystkie składniki kruchego ciasta powinny być schłodzone. Ciasto należy wyrabiać  szybko (zbyt długie wyrabianie powoduje kruszenie się ciasta). Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. następnie przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania lub tortownicy , nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec 15 min. Paprykę pokroić w paski, cebulę i czosnek drobno posiekać. Cebulę i czosnek podsmażyć chwilę na oliwie, potem dodać pozostałe jarzyny. Dusić 15 – 20 min.,  aby zmiękły. Osączyć z sosu. Jajka ubić ze śmietaną, dodać starty ser i jarzynyi przyprawy. Wylać całość na podpieczone ciasto i piec 30 min w temperaturze 200 stopni C. Obficie posypać natką. Podawać na gorąco lub zimno.