Sposób przygotowania:
Wątróbka w śliwkach z kluskami śląskimi
Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie. Buraczka upiec lub ugotować.W tym czasie można już przygotowywać wątróbkę: Całe śliwki zalać wrzątkiem, gotować aż skórka popęka. Wodę odlać, ściągnąć skórkę z owoców. Cebulki obrać, pokroić każdą na ćwiartki. Wrzucić na rozgrzane na patelni masło, dusić chwilę. Wątróbkę( opłukaną i oczyszczona z błonek) obtoczyć w mące, dodać na patelnię, zwiększyć ogień, podsmażyć, mieszając raz po raz, tak by się ścięła i kawałki lekko zarumieniły z każdej strony. Dodać pokrojone dowolnie śliwki, suszone śliwki( cale lub w paski), podlać 100ml soku śliwkowego, podgrzewać na dość dużym ogniu, mieszając, do odparowania połowy płynu. Ogień zmniejszyć na minimum. Wątróbkę doprawić sosem sojowym( tak od serca), solą i świeżo mielonym pieprzem. Dolać resztę soku, trzymać na małym gazie.W dużym garnku zagotować wodę na kluski, posolić ją. Ziemniaki ubić praską na puree . Dodać obranego, startego na drobnej tarce buraczka oraz odmierzone szklanką mąki. Wymieszać dłońmi do powstania jednolitej masy. Z masy formować małe kulki. Spłaszczyć je lekko i zrobić dziurki palcem. Wkładać partiami do wrzątku. Gotować 1- max 2 minuty od wypłynięcia. Nie rozgotować!Kluski podawać towarzystwie pysznej wątróbki. Posypać na talerzach sezamem, ozdobić tymiankiem( można też na patelni, przed podaniem). Danie wyszło rewelacyjne, sos to improwizacja bo było mało czasu a głód duży- ale nigdy jeszcze nie wyszła mi tak smaczna wątróbka;)
luna19
Senqa
jaNina
zawsze s ą pyszne same w sobie :)
thegrooba
Ma-Gosia