Sposób przygotowania:
Wegetariańska zupa z białych szparagów
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło. Wrzucamy pora pokrojonego w półplasterki i smażymy, aż lekko się zeszkli. Dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę pokrojone w dość drobną kostkę. Podsmażamy przez chwilę, a następnie wlewamy wodę. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy 15 minut.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe łodygi. Kroimy na kawałki i wrzucamy do zupy. Gotujemy 5 minut.
Dodajemy makaron, gotujemy 10 minut.
Doprawiamy zupę pieprzem, solą, papryką ostrą i gałką muszkatołową. Dodajemy jogurt naturalny rozmieszany z niewielką ilością zupy. Zagotowujemy. Dodajemy posiekaną bazylię i wyłączamy.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe łodygi. Kroimy na kawałki i wrzucamy do zupy. Gotujemy 5 minut.
Dodajemy makaron, gotujemy 10 minut.
Doprawiamy zupę pieprzem, solą, papryką ostrą i gałką muszkatołową. Dodajemy jogurt naturalny rozmieszany z niewielką ilością zupy. Zagotowujemy. Dodajemy posiekaną bazylię i wyłączamy.