Sposób przygotowania:
Uszka do wigilijnego barszczu
Grzyby suszone namaczam w zimnej wodzie, parę godzin, można zostawić na noc. Na drugi dzień gotuję z pokrojoną drobno kapustą kiszoną, z dodatkiem przypraw i plasterków czosnku. Gotuję do miękkości kapusty i odparowania płynów.
Pieczarki obieram, kroję w plasterki i przepłukuję,zalewam wodą doprowadzam do wrzenia i odcedzam. Następnie duszę do miękkości na oleju z pokrojoną w kosteczki cebulą. Łączę kapustę i grzyby z pieczarkami , doprawiam do smaku.
Farsz przeznaczony na uszka czy pierogi mielę w maszynce do mięsa, można rozdrobnić w malakserze.
Przygotowuję ciasto na uszka lub pierogi.
Do miski przesiewam mąkę dodaję szczyptę soli . Do kubka wlewam wodę i mleko, podgrzewam delikatnie , dodaję olej, taką mieszankę wlewam do miski z mąką i solą. Mieszam i zagniatam miękkie ciasto. Dzielę na kawałki i wałkuję cieniutko . Na wycięte z ciasta kołeczka nakładam po troszku farszu i sklejam uszka. Gotowe zamrażam lub od razu gotuję.
Podaję z barszczem.
Pieczarki obieram, kroję w plasterki i przepłukuję,zalewam wodą doprowadzam do wrzenia i odcedzam. Następnie duszę do miękkości na oleju z pokrojoną w kosteczki cebulą. Łączę kapustę i grzyby z pieczarkami , doprawiam do smaku.
Farsz przeznaczony na uszka czy pierogi mielę w maszynce do mięsa, można rozdrobnić w malakserze.
Przygotowuję ciasto na uszka lub pierogi.
Do miski przesiewam mąkę dodaję szczyptę soli . Do kubka wlewam wodę i mleko, podgrzewam delikatnie , dodaję olej, taką mieszankę wlewam do miski z mąką i solą. Mieszam i zagniatam miękkie ciasto. Dzielę na kawałki i wałkuję cieniutko . Na wycięte z ciasta kołeczka nakładam po troszku farszu i sklejam uszka. Gotowe zamrażam lub od razu gotuję.
Podaję z barszczem.