Sposób przygotowania:
Winogronowy sernik z galaretką
Spód: Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować je na proszek. Przełożyć do miski i dodać kakao, wymieszać. Margarynę pokroić w kostkę i dodać do rozdrobnionych herbatników. Rozetrzeć w palcach tworząc kruszonkę. Dno tortownicy wysmarować masłem i wylepić ją herbatnikami i odłożyć do lodówki na 30 minut. Masa: Owoce umyć, osuszyć i przełożyć na patelnię. Lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać cukier. Smażyć aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuścić. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i przetrzeć. Ponownie wlać na patelnię i zagotować. W między czasie mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami przegotowanej wody. Wlać do winogrona i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić. Składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. W między czasie ser zmielić dwukrotnie. Białka oddzielić do żółtek. Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Cały czas miksując cienki strumieniem wlać nalewkę.Następnie cały czas mieszając mikserem dodawać po jednej łyżce ser, a następnie po łyżce dodawać śmietanę. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać mikserem. Na koniec po łyżce dodawać sos winogronowy cały czas mieszając. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać ją z masą serową. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 15 minutach zmniejszyć do 160 i piec jeszcze około 50-60 minut. Zostawić w piekarniku aż do ostygnięcia. Następnie przełożyć do lodówki. Galaretka: Owoce umyć, osuszyć i przełożyć na patelnię. Lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać cukier. Smażyć aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuścić. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i przetrzeć. Ponownie wlać na patelnię i zagotować. W między czasie żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku. Z ognia zdjąć sos winogronowy i stopniowo wlewać żelatynę cały czas mieszając. Ostudzić. Wstawić do lodówki a gdy zacznie tężeć wylać delikatnie na sernik, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
edytaha
monikaT83