Sposób przygotowania:
Wiosenne śniadanko na ciepło
Jajka miksujemy do białości. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy do garnka dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i zalewamy połową mleka. Mieszamy, aż składniki się połączą. Drożdże odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże oraz jajka i margarynę. Wszystko dokładnie zagniatamy ze sobą, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, oraz będzie odchodziło od ścianek miski i rąk.
Miskę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na ok godzinę, aż ciasto podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i przerabiamy. Dzielimy na 4 kawałki. Każdy kawałek nacinamy lekko. Chlebuś wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min. w temp. 180'C. ( Chlebuś można przygotować dzień wcześniej i odłożyć na talerzyk i przykryćściereczką, pozostawiając do rana )
Gotowy chlebuś nacinamy tworząc krateczkę. W nacięcia wkładamy piórka cebuli, oraz ser żółty i pomidorka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przyprawiamy do smaku. Gotowy chlebuś owijamy folią i pieczemy ok 7 min., aż ser się rozpuści. Gotowe podajemy. Smacznego !!
Miskę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na ok godzinę, aż ciasto podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i przerabiamy. Dzielimy na 4 kawałki. Każdy kawałek nacinamy lekko. Chlebuś wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min. w temp. 180'C. ( Chlebuś można przygotować dzień wcześniej i odłożyć na talerzyk i przykryćściereczką, pozostawiając do rana )
Gotowy chlebuś nacinamy tworząc krateczkę. W nacięcia wkładamy piórka cebuli, oraz ser żółty i pomidorka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przyprawiamy do smaku. Gotowy chlebuś owijamy folią i pieczemy ok 7 min., aż ser się rozpuści. Gotowe podajemy. Smacznego !!
kołczu
zbysiowa
ami91