IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Wiosenne śniadanko na ciepło

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wiosenny chlebuś z sezonowymi dodatkami z własnego ogródka i z ciągnącym się serkiem.

Wiosenne śniadanko na ciepło Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wiosenne śniadanko na ciepło

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne śniadanko na ciepło
Jajka miksujemy do białości. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy do garnka dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i zalewamy połową mleka. Mieszamy, aż składniki się połączą. Drożdże odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże oraz jajka i margarynę. Wszystko dokładnie zagniatamy ze sobą, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, oraz będzie odchodziło od ścianek miski i rąk.



Miskę z ciastem odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy na ok godzinę, aż ciasto podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i przerabiamy. Dzielimy na 4 kawałki. Każdy kawałek nacinamy lekko. Chlebuś wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min. w temp. 180'C. ( Chlebuś można przygotować dzień wcześniej i odłożyć na talerzyk i przykryćściereczką, pozostawiając do rana )



Gotowy chlebuś nacinamy tworząc krateczkę. W nacięcia wkładamy piórka cebuli, oraz ser żółty i pomidorka. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przyprawiamy do smaku. Gotowy chlebuś owijamy folią i pieczemy ok 7 min., aż ser się rozpuści. Gotowe podajemy. Smacznego !!
Wiosenne śniadanko na ciepło
Drożdżowe ciasto dzielimy na nasze chlebusie i nacinamy lekko
Wiosenne śniadanko na ciepło
Na upieczonym chlebusiu tworzymy krateczkę - nacinając.
Wiosenne śniadanko na ciepło
Chlebuś nadziewamy dodatkami - wiosennymi warzywami i doprawiamy do smaku