kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Wiosenny Kociołek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Coraz więcej świeżych warzyw,więc używajmu ich w naszej kuchni.Sycący kociołek z cielęcinką w młodych warzywach to jedna zmoich propozycji;)

Wiosenny Kociołek

Składniki:

Wiosenny Kociołek

 

  • 1 mała cukinia
  • 1 młoda marchewka
  • 3 pomidory
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/3 puszki fasolki czerwonej
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 1 mała papryka
  • 250 g cielęciny
  • 4 cebule
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 200 g sera żółtego
  • odrobina cukru
  • 2 łyżki ketchupu
  • masło lub oliwa
  • woda ok. 200 ml
  • przyprawy:
  • pieprz,
  • sól,
  • listek laurowy,
  • ziele angielske

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosenny Kociołek
Cielęcinę umyć, osuszyć i podzielić na kawałki. Marchewkę, cebulę, seler, ziemniaki i czosnek obrać oraz umyć. Kukurydzę i fasolkę osączyć z soku. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę i selera w małą kostkę, ziemniaki w nieco większą kostkę, czosnek zmiażdżyć. Rozgrzać na patelni oliwę. Podsmażyć z obu stron mięso tak, aby nie było surowe. Pod koniec smażenia dodać 1 cebulkę i paprykę. Zeszklić je. Wrzucić na chwilę na patelnię z odrobiną tłuszczu kukurydzę i fasolkę. Do garnka wlać wodę, wrzucić zielę angielskie, listek laurowy i pozostałe warzywa oprócz pomidorów. Dodać je po 15 minutach duszenia warzyw na małym ogniu. Doprawić szczyptą cukru, soli, ew. pieprzu i ketchupem. Ser pokroić w paski. Gdy warzywa będą miękkie, a pomidory rozgotowane (trzeba sprawdać patyczkiem albo widelcem) trzeba dodać podsmażone mięsko z papryką i cebulką o raz fasolkę z kukurydzą. Całość mieszać 2 minuty na małym ogniu. Po wyłożeniu powstałej potrawy, układamy na gorącej ser żółty (powinien się roztopić). Można posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.Smacznego!;-)