czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Wiśniowa fantazja z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo lubimy babeczki oraz ryż na mleku. Postanowiłam to jakoś połączyć. Wyszła rewelacja!

Wiśniowa fantazja z ryżem

Składniki:

Wiśniowa fantazja z ryżem

 

  • Ciasto:
  • 1 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. kaszki manny,
  • 1/2 kostki schłodzonej margaryny,
  • 6 łyżek cukru,
  • jajko,
  • margaryna i mąka do foremek.

 

  • Masa:
  • 350g śmietany 30%,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 150g ugotowanego ryżu,
  • słoik wydrylowanych wiśni (330g).

Sposób przygotowania:

Wiśniowa fantazja z ryżem
1. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową, schładzać w lodówce pół godz. Foremki natłuścić i wysypać cieniutko mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, wylepić nimi foremki do babeczek. Piec 15 min w temp. 200st. Po upieczeniu odczekać chwilę i wyjąć babeczki z foremek. 2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodać zimny ryż oraz wiśnie. Masą napełnić babeczki.