kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Włoska lazania bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To klasyczne włoskie danie wbrew pozorom jest bardzo proste do przygotowania. Polecam przygotować je w domu.

Włoska lazania bolognese

Składniki:

Włoska lazania bolognese

 

  • około 300-350g makaronu lasagne

 

  • sos pomidorowy z mięsem:
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • marchew
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 2 żabki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy pomidorowej
  • puszka pomidorów pelatti
  • przecier pomidorowy
  • łyżka pesto bazyliowego
  • sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano

 

 

  • 300-400 g startego żółtego sera
  • masło do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Włoska lazania bolognese
Sos pomidorowy z mięsem: Podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej drobno posiekana cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut. Doprawiamy do smaku. Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy z palnika i wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy trzepaczką i stopniowo dolewamy mleko nie przerywając mieszania. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo stara gałka muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem wylać nieco sosu pomidorowego na dno naczynia a następnie układać sekwencyjnie makaron-sos beszamelowy-starty ser- sos pomidorowy z mięsem. Ostatnia warstwą powinien być makaron przykryty sosem beszamelowym i gruba warstwa startego sera. Piec w 180 stopniach C przez 30 minut.